A második világháború utolsó, Magyarország elleni légitámadására 1945. március 27-én került sor. A nyugati szövetségek ezen a napon Szombathely mellett az ausztriai Bécsújhelyet, közép-németországi gyárakat és vasútvonalakat is bombáztak. A támadások célja a nyersanyag- és az utánpótlás-szállítás teljes elvágása, valamint a gyárak termelésének ellehetetlenítése volt.

London, március 27. (MTI) Mára virradó éjszaka amerikai nehézbombavetők ismét Berlint bombázták, február 20-a óta a 35. egymást követő éjszakán. Amerikai nehézbombavetők angliai támaszpontokról bombázták a Lipcsétől délre eső Linz melletti olajtelepeket és a plaueni fegyvergyárat Közép-Németországban. Olasz támaszpontokról felszálló nehézbombavetők tegnap délután a Magyarországon és Csehszlovákiában harcoló orosz seregeket támogatták bombatámadásaikkal. Erős támadások érték Szombathely és Bécsújhely rakodó-pályaudvarát. Az olaszországi közlekedési vonalakat és a Brenner-hágón átvezető vasútvonalat is támadások érték. A földközi-tengeri szövetséges légi haderők főparancsnoka ezt mondta: A németek átlagban 20 felszállást végeznek naponta, mi kétezret.

A nyugati fronton, annak ellenére, hogy az időjárás rosszabbodott, a szövetséges repülőgépek több mint ötezer felszállást hajtottak végre. A szövetséges repülők az északi szakaszon egyetlen német repülőgéppel sem találkoztak.

Tiszántúli Népszava