**A „nagykátai hóhérról” a honlapon már több, a Népszava hasábjain megjelent cikket közöltünk. Perét a Budapesti Népbíróságon tartották, a tárgyalást Major Ákos bíró, Major Tamás színész-rendező testvére vezette. A háborús és népellenes bűnök miatt felelősségre vont Murai Lipótot 1945 áprilisában másodfokon is halálra ítélték, és május 1-jén kivégezték. Egyes társai ellen már 1945 februárjában levezették a vizsgálatot, kötél általi kivégzésükre az Oktogonon került sor.

A budapesti népügyészség most készítette el Murai-Metzl Lipót és bűntársai részletes vádiratát, mely a legszörnyűbb gaztettek sorozatáról rántja le a leplet.

A vádirat szerint Murai-Metzl Lipót Nagykátán és Tápiósülyben [a mai Sülysáp része – a szerk.] mint az első bevonulási központ parancsnoka 1942 nyarán, az akkori honvédelmi kormányzat rendeletére tíz–tizenkét tábori és különleges munkásszázadot állított fel. Ezek útba indításakor a keretlegénységnek azt az utasítást adta, hogy mivel a munkaszolgálatosok az akkori rendszernek ellenségei, senki sem kerülhet élve vissza Magyarországra. Ennek következtében a munkaszolgálatosok közül mintegy kétezret Ukrajnában meggyilkoltak. E rendeleten kívül egészségügyi okokból felmentett 95 egyént már felmentésük után útba indított Ukrajnába, akik ott ugyancsak elpusztultak. A munkaszázadokba egészségi okokból szolgálatra teljesen alkalmatlan embereket osztott be, akik így szintén elpusztultak. Murai-Metzl a munkaszolgálatos férfi hozzátartozóit, akik a munkatáborba látogatás céljából érkeztek, behívási parancs és minden törvényes alap nélkül menetszázadokba osztotta be, ezt megelőzőleg azonban minden értéktárgyukat elrabolta. A századok felállítása alatt a munkaszolgálatosokat és hozzátartozóikat rendszeresen bántalmazta, és így sok száz esetben felbujtója, illetve tettese volt emberek törvénytelen kivégzésének és megkínzásának.

A bűnügy másodrendű vádlottja, dr. Herceg Tibor mint a nagykátai bevonulási központ vezető orvosa 1942 tavaszán és nyarán a súlyosan beteg, katonai szolgálatra teljesen alkalmatlan munkaszolgálatosokat szolgálatképesnek nyilvánította, de csak abban az esetben, ha azok nem tudták lepénzelni. Muraival és Herceggel együtt kerül a népbíróság elé Molnár Tibor és Spóner Rudolf hadapródőrmester. Murai-Metzl Lipót és bűntársai ügyét jövő héten, szerdán, csütörtökön és pénteken tárgyalja a néptörvényszék Major Ákos-tanácsa a Zeneakadémia nagytermében. A tárgyalást naponta reggel nyolc órakor kezdik meg.

Szabad Nép