1945 elején nem kis megrökönyödést keltett a hír, miszerint lába kélt a szegedi egyetem Budapestre szállított rádiumkészletének. Bár a visszavonuló németek elől – akik igyekeztek minden mozdíthatót magukkal vinni – sikerült elrejteni, néhány tolvaj mégis meglovasította a szegedi tartalékokat. De miért is volt fontos a rádium? Mivel ez az anyag magától fénylik, a vele lefestett tárgyak – legyen az fegyver, óra, csokoládé, cigaretta vagy fogkrém – értékesebbé, eladhatóbbá váltak, ugyanakkor hihetetlen károsak is voltak a szervezetre.

A szegedi egyetem rádiumkészletét az egyetem vezetői annak idején Budapestre szállították. Amikor a fasiszták elmenekültek, az ország valamennyi rádiumkészletét magukkal vitték, egyedül Szeged 150 milligramm súlyú, felbecsülhetetlen értékű rádiumát sikerült elrejteni előlük. A rádiumot azonban néhány héttel ezelőtt ellopták. Orvosi körökben a lopás óriási megdöbbenést keltett, mert az ország egyetlen megmaradt rádiumkészletének eltűnése pótolhatatlan veszteséget okozott volna.

A budapesti rendőrség detektívjei bravúros nyomozás után a napokban kézre kerítették a rádiumtolvajokat. A megkerült rádiumot már biztonságba helyezték. A szegedi egyetem tízezer pengővel és három Napóleon-arannyal jutalmazta a nyomozásban résztvevő detektíveket.

Tiszántúli Népszava