1944-ben is ugyanebben a házban, a Szilágyi Erzsébet fasor (Olasz fasor) 29.-ben laktak. Az ostrom alatt naplót vezetett és ebből olvassa fel a következőket, mint harceseményekre vonatkozó adatokat:

1944. december 18., egyik ismerősük hozza a hírt, hogy a Velencei-tó, Kápolnásnyék elesett, ott már oroszok vannak. A nyaralójuk mellett van egy orosz páncélos kilőve.

December 11., házuk, a Szilágyi Erzsébet fasor 29. körül több bomba esett le.

December 18., leesett az első hó, a lakóknak kell eltakarítani.

December 20., egyik ismerősük jött és mondta, hogy amikor a Széchenyi fürdőnél jött ott több tüzérségi lövedék vágódott be.

December 24., öt órakor nyilasjárőr igazoltat házuk előtt minden járókelőt, nem lehet továbbmenni, aznap éjjel fent aludtak a lakásban.

December 25., este ágyúzás hallatszik, Hűvösvölgy felől lövések, kézifegyverek golyóinak repülése-fütyülése van a ház előtt. Óvóhelyre mennek.

December 29–30., pergőtűz és aknazápor [Hingyi László: katyusára gondolnak] éri a környéket lépcsőházuk ablakai betörnek, erkélyük megsérül.

1945. január 1., a Szent János Kórház ég, innen látni, a fogaskerekű vasút épülete szintén ég, a Vár felől is nagy tűz látszik.

Január 8., az oroszok előretörtek és elfoglalták a közelükben lévő Florida-házat a férfiakat a házból elvitték, de a németek kiverték őket a házból (mely ebben a sorban az utolsó ház) több orosz halott.

Január 10., a házuk tetejére hajnalban bomba esett. Férje szemébe faszilánk vágódott és megsérült, kezelésre a Mária utcai klinikára indult, útközben a Szabadság hídon ment át. Délelőtt szovjet csatarepülők támadták a hidakat előtte-mögötte gépágyútűz és bombák, visszafelé a Ferenciek terén két holttest volt „Így jár, aki akkor mulat, amikor mások szenvednek!” feliratú tábla volt a nyakukba akasztva, állítólag két gróf volt. Hazatérve pár perccel előbb egy tüzérségi lövedék vágódott be a ház elé, emiatt egy férfit talál el a ház előtt, akinek kezét-lábát a robbanás elvitte.

Az óvóhelyre magyar katonák érkeznek, nem hisznek a felmentő seregben, nem akarnak harcolni…

Január 16., nyilasjárőr jön, és a férfiakat elviszik a házból, férjét is a Toldy Ferenc Gimnáziumba. Egy részüket lövészárkok ásására viszik el onnan.

Január 17., este férje visszajött a Toldy Ferenc Gimnáziumból, enni nem kaptak, segédszolgálatosok voltak. A Toldy Ferenc Gimnázium épületének egy része belövés miatt ledőlt. Öt napra kapott kimenőt január 23-án hajnalig, a 23-ast azonban 28-asnak is lehet olvasni.

Az egyik férfit, akit ebből a házból vittek el, bevetették harcolni és el is esett, a hátsó ikerházból való volt, a Trombitás útról is volt bejárat.

Január 19., Férje kenyérért ment, a Széll Kálmán tér felé egy nyilasjárőr elfogta és igazoltatta. Elengedték mivel január 2-ig van eltávozása.

Január 23-án a férfiak nem mentek vissza a Toldy Ferenc Gimnáziumba.

Január 25. A ház kapuja előtt a németek golyószóróval, géppisztollyal lőnek, az ikerházukra bomba esett.

Január 26. Nagy aknasorozatok a ház környékén, a kapu előtt folynak a lövöldözések.

Január 27. Aknabecsapódások, németek kapu elől lőnek.

Január 28. Aknabecsapódások, németek golyószóróval kapu előtt lőnek.

Január 29. Kora délutánig lövöldözés, németek kapuban lapulnak, délután szokatlan csend lesz.

Délután 6–7 óra tájban oroszok jelennek meg a házban, öten jöttek be fehér hólepelben, kérdezik, mikor mentek el a németek? Nem tudják. Végigjárják a lakásokat. Óvóhelyről tilos feljönni.

Valaki a házból azonban látta, hogy az ikerház bejáratába a Trombitás útról bejön egy magas német tiszt tányérsapkában, német köpenyben, és pisztolyával fejbe lőtte magát, más megjegyzés szerint fejbe lőtték.

Február 11. Éjjel vérfagyasztó halálordítást lehet hallani, nagy hurrázással.

Február 12. Törnek előre a németek futva a házak mellett, ez még hajnalban is tart.

Délelőtt egy fiatal, 18 éves magyar katona befutott a házba és civilbe öltözött, pesti lakos volt.

Szilágyi Erzsébet fasor 15. felé sok halott a kitörőkből és lovak.

A Szilágyi Erzsébet fasor 17. előtt sok halott és jármű a kitörőkből, itt sokat elfogtak főleg németeket, néhány magyar katonát és néhány civilt (talán nyilasokat is).

Szilágyi Erzsébet fasor 29. előtt a Városmajor oldalában németek elesve, a kertészet előtt még márciusban is németek temetetlenül.

Délután házuk előtt ötös sorokba német foglyok sorakoztatva, itt állnak sokáig, majd Budakeszi felé hajtják őket.

Forrás:

HINGYI László: Budapest ostroma 1944–45. Források Budapest ostromának történetéből. Etalon Kiadó, Budapest, 2018. 166–168.