Jelen van férje, Fábián Tibor is, aki 1944–1945-ben a XI. [kerületi] Than Károly utcában lakott, de katona volt Nyugat-Magyarországon. 1944–1945-ben a II. kerületi Kelemen László utca 15. szám alatt laktak, [az asszony] 18 évesen, öccse, Kürti Zoltán 15 évesen, aki akkor hadapród volt.

December 24-én délután unokahúga a Keleti pályaudvartól jött ki egy kis karácsonyi csomaggal, de a villamos [a] Szépilona [kocsiszín] előtt megállt, ekkor nagy kiabálással mindenkit leszállítottak. Ő előrement és megnézte, hogy mi van, így látta, hogy a remíz felé lévő kitérő váltónál áll egy villamos, melynek az elejébe belelőttek, roncsolt volt, és a vezető is meghalt, a közelben már oroszok voltak, és a Budenz út felé lévő kertekben és feljebb az erdőszélen lövöldözést lehetett hallani, így visszafordult, és gyalog ment a Széll Kálmán térig, és onnan még villamossal haza.

December 24-én este még megtartották a karácsonyt, majd lefeküdtek, röviddel ezután, este fél 11-kor magyar tábori csendőrök beszóltak a házba és a környék házaiba, hogy azonnal menjenek le az óvóhelyre, mert a közelben harcok lesznek.

December 25-én délelőtt német SS-katonák hasaltak le [a] házuk előtt az utcán, és egy-kettő a kertekben, és nyugat felé, a Hidegkúti útra lőnek, abból az irányból [pedig az] oroszok lőttek [vissza], így az egyik fiatal német a felső állán és az arcán sérült meg, ez bejön a házba, és ő beköti a sebet, majd a Pasaréti tér felé a németek elviszik.

Este telefonjuk elnémult. Ugyanekkor [az] oroszok a pasaréti iskolától sorozatvetőkkel lövik a környéket, [a] házuk is több belövést kap. Aznap éjjel az SS-ek elhagyják házuk környékét.

December 26-án hajnalban, közvetlenül december 25[-én] éjfél után [az] oroszok nagy tömegben ellepik az utcákat, házakat, harckocsik futnak be, házukba fél egykor jönnek be, és átkutatják. Németet és magyar katonát keresnek, de nincs.

Még aznap az oroszok ágyúkat állítanak le a Pasaréti téren a templom elé, és onnan lőnek a Széll Kálmán tér és a Rózsadomb közeli dombja felé, ugyanakkor öt T–34-es harckocsi áll le a téren, ezek állandóan ott tartózkodtak.

December 27-től német tüzérség lövi a környéküket, és főleg a Pasaréti teret, az ottani orosz tüzérséget. Ott több orosz katona megsebesül, de temetnek is a Mária-szobor elé.

December 29-én déli egy órakor a vár felől egy német tüzérségi belövés éri a házukat, a házmesterné [a] lábán súlyosan megsérül, és mire egy kötözőhelyre viszik, elvérzés miatt meghal.

A közelükben lévő harcokból:

  • egy tank volt kilőve a Nagybányai úton,
  • egy tank volt kilőve a Kapy utcában,
  • egy tank volt kilőve a Csévi utcában is.

[A] 14 éves öccsét az oroszok elvitték holttesteket összeszedni a Kornis-villából [Hingyi László: most Boldizsár Iván lakik benne], az ottani dombról és az utcákból, és orosz holttesteket kellett [egy] tankból kihúzniuk.

A kitöréskor:

Február 11-én éjjel és főleg éjfél után a Pasaréti téren álló öt orosz harckocsi az utakat lőtte, de kettő csak a Pasaréti utat hosszába[n]. Egy másik a Kelemen László utcát az Ördög-árok felé.

A kitörők közül sokan elestek, és látta a holttesteket a Gábor Áron utca környékén, főleg németek, néhány magyar katona, egy-két civil közöttük. A Gábor Áron köznél például főleg civilek voltak, főleg férfiak, néhány gyerek.

Február 12-ről 13-ra virradó éjjel állítólag két német benzines ejtőernyős konténer esett a házukra, melyek fel is robbantak, így két emelet leszakadt, és hatan haltak meg.

[Hingyi László: vagy a kitörőket bombázták [a] szovjet repülők, vagy ha benzines tartályról van szó, akkor először [is] nem szakad le két emelet, hanem csak kigyullad a ház, másodszor nem február 12–13-án éjjel, [hanem] jóval korábban kellett, hogy legyen, talán január 12–13-án éjjel. [Friedrich-Wilhelm] Morzik [a Luftwaffe német tábornoka – a szerk.] szerint január 12-én nappal 5.35–11 óráig a III/TG-3 [szállítóosztály] 16 repülőgépet indít, ebből 7 teljesíti, másik 7 nem teljesíti feladatát, 2 repülőgépet lelőttek. A KG-4 [bombázóegység] 19 gépet indít, ebből 11 teljesíti [feladatát], 2 visszafordul. Esti bevetés [során a] III/TG-3 16.30-ig légi kötelék[et] hullámokban indít. 19 órakor egy Ju 52 indul, lelövik, elég, [a] saját éjjeli vadászvédelem gyenge. Január 13-án jelentik: előző éjjel [a] III/TG-3 11 repülőgépet indított, ebből 9 teljesítette, 2 átesett [az „átesés” azon esemény, amikor a repülőgép szárnyánál megszűnik a szabályos légáramlás, aminek következtében helyi turbulencia alakul ki – a szerk.]. Beszállításra január 11-én estig leadva 535 ledobótartály és 100 üzemanyag ledobótartály.]

Forrás:

Hingyi László: Budapest ostroma 1944–1945. Források Budapest ostromának történetéből. II. kötet. Budapest, Etalon Kiadó, 2019. 158–160.