1944. december 27-én hajnalban német katonák zörögtek be hozzájuk. A kertkijárat előtt, egy meggyfa mellett aknavetőt állítottak fel és dél felé, a [lágymányosi] vasúti töltés irányába lőttek vele. Közölték, hogy az oroszok a töltés másik oldalán vannak, és be tudják mérni az aknavetőt, ezért jobb lenne, ha a házat elhagynák. Ekkor átköltöztek a Biblia utca 10. számú házba, ahol kötözőhely is volt.

Mindennap visszajárt a házba főzni, ekkor látta, hogy a kerítések közepén át vannak vágva, és a hóban a szembe lévő házba és a kerteken át kitaposott csapások vezetnek. A házban 8-10 német katona tartózkodott állandóan, szürke egyenruhájuk volt, egy-kettőnek fehér hóleple is volt. Az emeleteken állások voltak, férje szobáját használták melegedőnek. Az aknavetőhöz 6-8 ember tartozott, azok állandóan ott voltak mellette. Időnként az aknavetőt 20-30 lépéssel arrébb állították, így három különböző helyről lőttek. Ez időben aknatalálat érte a házat közvetlenül a tetőzet alatt. A pincehelyiségben is németek voltak, a mosókonyhában megtalálták az egyik lakó italraktárát és azt autóval elvitték.

Január elején a Biblia utca 10.-ben férje kutat ásott, vödrökben adták fel a földet. Az egyik férfi az aknabecsapódáskor repeszt kapott hasába az ásás közben, átvitték az Üllői úti klinikára és ott halt meg. A kút kb. 2-3 méter mély volt és víz csörgedezett bele.

Január közepén érkezett hozzájuk Pámer Imre, aki 1944 novemberében az egyetemi századhoz vonult be a Várba, most négy barátjával jött. Később vírusos agyhártyagyulladást kapott és meghalt.

Január 15–20. körül a házakon és a kerteken keresztül fel kellett menni az üzletbe, mert a nyilasok kezdték elvinni az élelmet (liszt, cukor). A Móricz Zsigmond körtéren a gomba alá kellett húzódniuk, mert orosz repülőgépek alacsony támadásban lőtték és bombázták a körtér környékét.

Január eleje óta nem lehetett kimenni a Fehérvári útra, mert rögtön rálőttek az oroszok minden mozgásra. Aknázták a környéket.

Február 2-án délután voltak kint, sűrű hóesés volt.

A Simplon moziban lovak voltak. Talaj menti köd, nyirkos idő.

Február 8–9 éjjel a már kiürített üzlet kirakatát betörték, és egy tábori mozgókonyha üzemelt ott.

Február 9-én a németek még a házukban tartózkodtak.

Február 10-én jöttek be hozzájuk az oroszok, pisztoly és gránátok voltak az öveikben. Kézigránátokat hagytak hátra a házban.

A kitörésről annyit tud, hogy a németek a Széna tér felé jöttek le a Várból, majd a Marczibányi tér, a Csaba utca, a Városmajor utca, Szent János Kórház felé mentek a budai hegyeken át. Budakeszin mindvégig oroszok voltak.

Forrás:

HINGYI László: Budapest ostroma 1944–45. Források Budapest ostromának történetéből. Etalon Kiadó, Budapest, 2018. 320–321.